Plan financiar Personal: cum să transformi visele în realitate

Un plan financiar este necesar nu pentru a cheltui mai puțin și a economisi la nesfârșit, ci pentru a obține mai mult pentru aceiași bani. Vă spunem cum un plan financiar personal vă va ajuta să plecați în vacanță, să faceți reparații sau să cumpărați o mașină nouă.
Pasul 1. De unde să încep?
Mai întâi trebuie să traduceți visele și dorințele abstracte în formatul obiectivelor specifice și apoi să le evaluați sobru valoarea. De exemplu, familia ta așteaptă un copil și te gândești la o mașină nouă de familie. Până acum, e doar un vis. Cum de a face un obiectiv?
  1. Determinați cele mai importante caracteristici ale mașinii dorite: eficiența motorului, volumul portbagajului, spațiul interior și așa mai departe.
  2. Studiați modelele de pe piață și alegeți mai multe potrivite.
  3. Analizați ofertele dealerilor auto. Programele de tranzacționare sau împrumuturile concesionale pot reduce semnificativ costurile.
  4. Să presupunem că se dovedește că nu aveți suficienți bani pentru a cumpăra o mașină a viselor voastre. Și veți avea nevoie de ea în șase luni, când copilul se naște.
Deci, acesta nu mai este un vis, ci un obiectiv specific: să acumulezi o anumită sumă în șase luni pentru a cumpăra o mașină. Trebuie să faceți același lucru cu alte vise — formulați obiective de la ei.

Pasul 2. Atribuiți obiective prin urgență și importanță
De obicei vrei totul dintr-o dată. De exemplu, în plus față de mașină, visezi la un apartament în care va exista o cameră separată pentru copil. Un home theater ar arăta bine în sufragerie. Și vara ar fi frumos să mergem la mare. Când acordați prioritate în mod clar, se poate dovedi că este mai bine să amânați vacanța până în toamnă, când voucherele vor deveni mai ieftine. Copilul nu va avea nevoie de propria cameră până la împlinirea a trei ani, așa că aveți timp să economisiți pentru plata inițială a ipotecii. Și cinematograful, se poate dovedi, nu este atât de necesar pentru tine.

În acest fel veți obține o listă de obiective cu priorități, termene și sumele necesare.

Pasul 3. Evaluează-ți bugetul
  1. Analizați-vă veniturile și cheltuielile și calculați câți bani puteți economisi pe lună.
  2. Calculați cât trebuie să amânați pentru a putea colecta obiectivul dvs. până la data programată. Pentru a face acest lucru, împărțiți suma pe care trebuie să o acumulați la numărul de luni rămase până la data X.
  3. Potriviți cele două numere pe care le-ați primit. Deci, veți înțelege dacă aveți destui bani.

Pasul 4. Luați în considerare diferite opțiuni de finanțare
Este posibil ca fondurile dvs. disponibile să nu fie suficiente pentru toate scopurile importante. Apoi, este logic să apelați la opțiuni alternative: împrumuturi și împrumuturi.

Înainte de a lua un împrumut, studiați în detaliu toate condițiile: dobânda la împrumut, costul întreținerii acestuia, asigurarea care vă poate fi solicitată.

În orice caz, trebuie să vă distribuiți veniturile astfel încât să existe suficienți bani pentru cheltuielile curente și pentru atingerea obiectivului (acumularea sau rambursarea împrumutului). Economiștii recomandă respectarea principiului că nu mai mult de 30% din venituri ar trebui cheltuite pentru plata împrumuturilor.

După aceea, ajustați-vă planul: luați în considerare plățile viitoare ale împrumuturilor, veniturile suplimentare și cheltuielile reduse.

Pasul 5. Lăsați banii să crească singuri
Dacă mai este timp pentru a atinge obiectivul, este mai bine să economisiți pe cont propriu folosind instrumente financiare adecvate. Alegeți-le pe baza rentabilității, riscurilor și termenelor limită.

De exemplu, obligațiunile federale de împrumut sunt un instrument fiabil și deosebit de profitabil dacă investiți în acesta timp de cel puțin trei ani. Un depozit bancar nu prezintă practic niciun risc datorită sistemului de asigurare a depozitelor și poate fi efectuat pentru o perioadă mai scurtă.

Principalul lucru nu este să păstrați banii într-o cutie, astfel încât veți pierde o parte din valoarea reală a economiilor dvs. din cauza inflației.

Investind, veți primi venituri suplimentare-și trebuie, de asemenea, să se reflecte în planul financiar.
Reguli Simple
Pentru a face un plan financiar sensibil, aveți nevoie de:
  1. Formulați obiective financiare-sincer și clar, în termeni monetari și cu termene specifice.
  2. Împărțiți — le în funcție de gradul de importanță-nu pierdeți timp pentru acest lucru, pentru a nu rămâne cu televizorul pentru iarnă, dar fără pantofi calzi.
  3. Pentru a găsi cele mai bune modalități de a le rezolva — ia în considerare toate opțiunile, chiar și cele mai nerealiste, la prima vedere.
  4. Păstrați evidența veniturilor și cheltuielilor — fiți conștienți de starea dvs. financiară.
Un alt sfat: înainte de a planifica o achiziție și de ao adăuga la plan, gândiți-vă câteva zile dacă aveți cu adevărat nevoie de ea.

Și cel mai important-urmați planul
Realizarea unui plan financiar personal este doar jumătate din muncă. Cel mai dificil lucru este să aderați la el într-o manieră disciplinată. În fiecare zi ne așteaptă multe ispite, dar achizițiile emoționale, impulsive nu fac decât să ne întârzie visele.

Este necesar să se încadreze în planul pentru fiecare element de cheltuieli. Determinați câți bani sunt cheltuiți pe lună pentru mâncare, călătorie sau mașină, plata pentru locuințe și servicii comunale și alte cheltuieli lunare obligatorii și respectați cu strictețe limitele stabilite.

Dacă nu funcționează (mai ales adesea se întâmplă la început, până când obiceiul s-a dezvoltat), planul trebuie ajustat. Puteți redistribui costurile, puteți încerca să câștigați mai mult. Principalul lucru este de a satisface bugetul și de a rezista tentației de a "intra în banca de porci." În caz contrar, obiectivul dvs. financiar va fi amânat pe termen nelimitat.

Toate cheltuielile și veniturile trebuie înregistrate și trimise zilnic la plan. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți degetul pe pulsul situației dvs. financiare. Pentru comoditate, puteți utiliza servicii de planificare financiară.