Strategia de investiții: ce este și cum să alegeți cea potrivită

Ce este o strategie de investiții?

Acesta este un plan clar al acțiunilor dvs. la bursă. Ar trebui să țină cont în ce scop și pentru cât timp doriți să investiți bani, cât de des intenționați să efectuați tranzacții, pe ce vă veți concentra în deciziile dvs. Și, de asemenea, ce profit vă așteptați și ce pierderi sunteți gata să faceți.

Strategia vă va ajuta să faceți un portofoliu de investiții echilibrat, să evitați deciziile greșite și, prin urmare, să reduceți probabilitatea pierderilor.

Investițiile sunt întotdeauna asociate cu riscul de a pierde bani, dar dacă acționați pur și simplu la chemarea inimii sau la sfatul prietenilor, aceasta va complica situația. Prin urmare, trebuie să respectați un plan clar. În același timp, nu uitați să o revizuiți, de exemplu, atunci când situația pieței se schimbă foarte mult.

1. Decideți asupra obiectivului

Răspundeți-vă la câteva întrebări: de ce doriți să investiți, câți bani sunteți gata să investiți și când exact veți avea nevoie de bani.

Unii oameni doresc să economisească pentru o mașină cu ajutorul investițiilor, alții se așteaptă să plătească pentru studiile copiilor lor, iar cineva intenționează să asigure o bătrânețe confortabilă. Puteți avea mai multe obiective, precum și portofolii de investiții.

2. Stabiliți un termen limită

Depinde direct de obiectivul dvs. de investiții sau, mai degrabă, de momentul în care veți avea nevoie de bani. Conform termenului strategiei există:

  •  pe termen lung - vă așteptați la o rentabilitate a investiției nu mai devreme de trei ani;
  •  pe termen mediu - sunteți gata să investiți pentru o perioadă de unu până la trei ani;
  •  pe termen scurt - intenționați să retrageți bani de pe piața bursieră în mai puțin de un an sau este posibil să aveți nevoie în orice moment.

O strategie pe termen lung vă permite să alegeți aproape orice instrumente cu niveluri diferite de risc și venituri așteptate.

Investițiile în metale prețioase sunt, de asemenea, potrivite – prețurile lor fluctuează foarte mult și pot scădea într-un an sau doi. Dar pe distanțe lungi, acestea tind să depășească inflația și să servească drept activ de protecție în perioadele de instabilitate globală pe piețele financiare.

Când jucați mult timp, este deosebit de important să distribuiți investiții între diferite companii, industrii și tipuri de valori mobiliare – pentru a diversifica investițiile. În acest fel veți face compoziția portofoliului dvs. echilibrată și veți reduce riscurile.

Strategia pe termen mediu are un set de instrumente puțin mai mic, dar totuși destul de mare. Puteți alege active care, chiar dacă fluctuează în preț, aduc de obicei profit la orizontul de 1-3 ani. De exemplu, acțiuni ale companiilor de încredere care plătesc în mod regulat dividende, obligațiuni federale de împrumut sau obligațiuni corporative fiabile, acțiuni ale fondurilor mutuale tranzacționate la bursă, deschise sau la intervale.

În cazul unei strategii pe termen mediu și lung, nu este nevoie să monitorizați constant cotațiile, este suficient să monitorizați situația de pe piață în ansamblu și să ajustați periodic compoziția portofoliului dvs.

Cu investiții pe termen lung, puteți obține venituri suplimentare dacă utilizați un cont individual de investiții (IIS). Nu retrageți bani din acesta timp de trei ani și, pe lângă profitul din investiții, veți putea primi o deducere a impozitului pe investiții.

Dacă este posibil să aveți nevoie de bani în curând, alegeți o strategie pe termen scurt.

Numai activele lichide vă vor potrivi – adică cele care pot fi vândute în orice moment. De exemplu, acțiuni tranzacționate liber, obligațiuni, acțiuni ale fondurilor mutuale deschise și tranzacționate la bursă.

Rentabilitatea investițiilor pe termen scurt depinde mult mai mult de fluctuațiile temporare ale cotațiilor activelor dvs. decât în cazul investițiilor pe termen lung. Dacă doriți un profit rapid, atunci ar trebui să fiți pregătiți pentru pierderi grave.

3. Estimați cât timp intenționați să cheltuiți pentru investiții


Dacă nu sunteți gata să monitorizați constant schimbările de pe piețele financiare, să citiți știri și să studiați rapoartele companiei, opțiunea dvs. este o strategie pasivă. Este optim pentru investiții pe termen lung și mediu.

În acest caz, nu este nevoie să petreceți mult timp analizând situația actuală. Cu toate acestea, chiar și cu o abordare pasivă, nu puteți pune împreună un portofoliu și să uitați de el – orice investiție necesită control. Din când în când, trebuie să vă evaluați activele și riscurile acestora, dacă este necesar, să vă ajustați setul – de exemplu, o dată pe trimestru sau la fiecare șase luni.

Investitorii care sunt gata să reacționeze prompt la știri și să tranzacționeze literalmente în fiecare zi folosesc o strategie activă. Ei aleg instrumentele care pot aduce venitul maxim și monitorizează constant cel mai bun moment pentru achiziții și vânzări.

O strategie activă vă permite să obțineți mai mult profit, dar în același timp este asociată cu riscuri mai mari. Succesul unei astfel de strategii depinde de cât de corect ați evaluat situația pieței. Și trebuie avut în vedere faptul că investitorii activi trebuie să plătească mai multe comisioane pentru operațiuni brokerului și schimbului decât cele pasive.

Atunci când alegeți un plan de investiții, luați în considerare, printre altele, caracterul dvs. Strategiile Active necesită multă energie și nervi puternici. Dacă vă este greu să pierdeți bani și vă puteți panica, nu ar trebui să începeți un joc riscant.

4. Decideți pentru ce risc sunteți pregătit

În funcție de nivelul de risc, strategiile de investiții sunt împărțite în conservatoare, moderate și cu risc ridicat. De obicei, cu cât este mai mare profitul potențial din investiții, cu atât este mai mare probabilitatea de a pierde totul.

O strategie conservatoare este potrivită pentru cei care nu doresc să-și pună în pericol capitalul. Scopul principal al acestor investitori este de a-și proteja banii de inflație. Cel mai adesea investitorii conservatori aleg OFZ, valori mobiliare ale celor mai mari companii și metale prețioase.

Nu ar trebui să se aștepte profituri mari din astfel de investiții – de regulă, va fi la nivelul ratei cheie a băncii, uneori ușor mai mare. Cu toate acestea, astfel de investiții pot aduce mai mult decât dobânzi la un depozit bancar (mai ales dacă o persoană face o deducere fiscală). Și probabilitatea pierderilor nu este foarte mare.

Dacă, dimpotrivă, urmăriți profitul maxim și, în același timp, acceptați cu ușurință pierderea investițiilor dvs., o strategie cu risc ridicat sau agresivă vă va potrivi.

Mai des, această abordare este aleasă de tinerii care au timp și energie pentru a-și restabili economiile în caz de pierderi. Investitorii agresivi investesc adesea în acțiuni ale companiilor subevaluate de piață. Astfel de valori mobiliare pot crește dramatic și pot aduce profituri mari și nu vă pot lăsa nimic.

Majoritatea investitorilor preferă în continuare o strategie moderată. Aceasta implică alegerea instrumentelor financiare cu diferite niveluri de risc. De exemplu, o treime din bani pot fi investiți în cele mai fiabile obligațiuni – statul și cele mai mari companii, precum și în metale prețioase. Jumătate din aceasta ar trebui trimisă acțiunilor din prima listă de cotații și acțiunilor fondurilor mutuale index. Și o mică parte a riscului este de a cumpăra acțiuni sau obligațiuni potențial mai profitabile ale companiilor mijlocii și mici.

Cu o strategie moderată, un investitor formează un portofoliu echilibrat care permite randamente mai mari decât unul conservator, dar cu un nivel de risc mai mic decât unul agresiv.
Atitudinea investitorului față de risc este adesea legată de cât timp este dispus să cheltuiască pentru tranzacționare. Strategiile Moderate și conservatoare nu implică, de obicei, o activitate ridicată, în timp ce un investitor agresiv poate face zeci de tranzacții pe zi.

Am decis o strategie. Ce să faci în continuare?


Mai întâi trebuie să înțelegeți în mod corespunzător activitatea schimbului și caracteristicile diferitelor instrumente financiare. Textul "unde să înveți să investești" te va ajuta să alegi cel mai bun mod de a te pregăti.

Dacă după antrenament sunteți gata să tranzacționați pe cont propriu, alegeți un broker și începeți să investiți.

Când vă este încă dificil să navigați la bursă, puteți apela la un consilier de investiții. El vă va spune cum să faceți un portofoliu inițial și apoi, dacă este necesar, vă va ajuta să îl ajustați.

Consilierii de investiții sunt responsabili pentru recomandările lor – spre deosebire de numeroși bloggeri de investiții, care nu acționează întotdeauna în interesul dvs. Merită să încheiați un acord de consultanță în investiții numai cu specialiști care au licență bancară.

Dacă nu doriți să efectuați singuri tranzacții, puteți încredința acest lucru unui mandatar. El vă va oferi o gamă de strategii standard de investiții gata făcute sau va dezvolta una individuală pentru dvs. Rămâne doar să decideți care vă va potrivi. Și, în orice caz, din când în când este mai bine să monitorizați starea portofoliului dvs.

Dacă vi se pare că strategia nu funcționează, nu aduce profit suficient sau chiar pierderi, discutați cu managerul posibilitatea schimbării strategiei standard în alta sau ajustarea celei individuale.