Frauda Cu Cardul Bancar Online

Puteți deveni victima unui fraudator nu numai pe stradă. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, vânătorii de profit au stăpânit rapid spațiul virtual. Să ne uităm la ce scheme funcționează pe Internet și cum vă puteți proteja de furt.

Locație: serviciu publicitar


Dacă decideți să cumpărați un produs cu mâinile sau să vindeți un articol de care nu aveți nevoie, aveți grijă — escrocii joacă adesea rolul de cumpărători sau vânzători. Există un cumpărător extrem de interesat pe produsul dvs., care este gata să transfere un avans în contul dvs. și vă solicită nu numai numărul cardului sau numărul de telefon, ci și Codul de autentificare a cardului (trei cifre pe spate, de exemplu, CVV sau CVC). Această abordare ar trebui să vă avertizeze — la urma urmei, este suficient să cunoașteți doar numărul cardului pentru a transfera bani.

Dacă cumpărați bunurile manual, vi se poate cere să plătiți în avans și să furnizați toate detaliile cardului. Dacă aveți un fraudator în fața dvs., atunci în cel mai bun caz veți rămâne fără banii pe care i-ați trimis în avans. În cel mai rău caz, dacă vi s-au solicitat toate detaliile cardului, riscați să rămâneți fără fonduri în cont.

Cum să o preveniți?

Aveți grijă când cumpărați bunuri manual prin rețele sociale sau site-uri speciale. Încercați întotdeauna să verificați un potențial cumpărător sau vânzător pe baza recenziilor. Comunitățile și serviciile au de obicei o" listă neagră " (atât cumpărători, cât și vânzători) și moderatori. Verificați profilul vânzătorului-fraudatorii creează adesea pagini false cu un minim de informații.

Locație: rețele sociale și mesageri

Prietenul tău ți-a trimis un mesaj privat prin care îți cere să împrumuți bani sau cu un link ciudat. Aceasta înseamnă un singur lucru-contul prietenului dvs. a fost hacked.

Un străin vă scrie un mesaj personal în care oferă un venit stabil și ridicat pentru o muncă simplă. Nu există informații specifice în mesaj, dar există un link în care se presupune că veți găsi detalii. Nu există o slujbă de vis pe o astfel de legătură — cu excepția unui virus de computer.

Escrocii se prezintă adesea ca angajați ai unor mărci și companii cunoscute din orice domeniu. Vi se promite împrumuturi cu dobândă redusă, reduceri mari, bunuri gratuite sau spun că ați câștigat o competiție. Pentru a obține un premiu sau o reducere, tot ce trebuie să faceți este să furnizați detaliile cardului, detaliile pașaportului sau toate simultan.

Cum să o preveniți?

Dacă prietenul tău trimite mesaje ciudate prin rețelele de socializare, sună-l cât mai curând posibil și află dacă are nevoie de ajutor. Sau escrocii i — au spart contul-și pot înșela pe altcineva. De exemplu, bunica lui!

Link-urile din mesajele străinilor nu sunt cel mai bun mod de a căuta câștiguri pe Internet, deoarece brânza gratuită se întâmplă doar într-o capcană de șoareci.

Dacă străinii vă scriu în numele unei companii sau mărci, este mai bine să clarificați informațiile de pe site — ul oficial al companiei sau pagina sa de pe o rețea de socializare-companiile mari organizează rareori concursuri în care puteți câștiga fără să participați și niciodată nu cereți doar datele dvs. personale, cu atât mai puțin datele cardului.

Locul acțiunii: e-mail

Scrisorile sunt trimise la adresa dvs. de e-mail cu promisiunea de cadouri, bani și împrumuturi. Escrocii încearcă să te ademenească cu orice: îți oferă un loc de muncă cu un salariu mare pe care nu îl căutai. Ei scriu că ai câștigat mașina. Ei trimit un răspuns la presupusa dvs. scrisoare. Ei vor doar să " se cunoască mai bine."

Linia expeditorului poate conține o persoană necunoscută (adesea străină), precum și un site web bine cunoscut, un sistem de plăți, un serviciu online sau o bancă. Nimic teribil nu se va întâmpla dacă deschideți scrisoarea, dar nu urmați linkurile și nu descărcați atașamente din scrisoare — deci riscați să vă infectați computerul cu un virus care va permite fraudatorilor să îl controleze. Și cu atât mai mult, nu introduceți detaliile cardului.

Cum să o preveniți?

E-mailul are un filtru de spam încorporat — unele e-mailuri suspecte ajung întotdeauna într-un folder special. Dar, în ciuda acestui fapt, acordați întotdeauna atenție titlului scrisorii, expeditorului și conținutului acesteia. Companiile trimit întotdeauna e — mailuri de la aceleași adrese și rareori fac greșeli în scrisori-dar escrocii scriu adesea cu un număr mare de erori, caractere necitite și denaturează numele companiei în adresă. Nu urmați linkurile de la astfel de e-mailuri și nu descărcați atașamente de la acestea.

Locul acțiunii: site-ul twin

Escrocii copiază site-uri cunoscute folosind un nume și un design similar al companiei. De exemplu, doriți să aflați dacă aveți amenzi în poliția rutieră sau cum să solicitați un împrumut online și ajungeți la un site de phishing, adică un site de clonare. Dacă introduceți datele dvs. pe astfel de site-uri, acestea vor cădea în mâinile intrușilor.

Cum să o preveniți?

Acordați întotdeauna atenție barei de adrese a browserului: se va face o eroare pe site-ul clonei. Plătiți pentru achiziții numai prin intermediul site-urilor cu o conexiune sigură și o pictogramă a sistemului de plăți. Studiați cu atenție conținutul site-ului-atacatorii sunt adesea neatenți la conținutul site-ului. Marcați site — urile pe care le utilizați adesea pentru a nu introduce adresa manual-astfel încât să nu faceți o greșeală în nume și să ajungeți la site-ul de care aveți nevoie.

Locație: telefonul smartphone

Programele rău intenționate se pot deghiza ca bănci mobile și se pot ascunde în diverse aplicații pe care le descărcați pe telefon.

Cum să o preveniți?

Descărcați aplicații pe telefon numai în magazinul oficial. Acordați atenție în primul rând dezvoltatorului programului — banca însăși este indicată în aplicațiile bancare oficiale. Citiți cu atenție descrierea și nu descărcați aplicații terțe.