Problemele economice ale Chinei aduc o rază de speranță pentru investitorii globali

În mijlocul căderii Chinei în deflație, preocupările se răspândesc în piețele financiare globale. Cu toate acestea, experții financiari susțin că această schimbare nu este neapărat detrimentară.

Acest articol este o traducere din versiunea în limba engleză. Informațiile originale pot fi citite la acest link.

Se așteaptă ca scăderea prețurilor în a doua cea mai mare economie a lumii să aibă un efect cascada, reducând potențial costurile la nivel global. Având în vedere rolul central al Chinei ca putere de producție a lumii, această scădere a inflației ar putea oferi băncilor centrale flexibilitatea de a se abține de la noi creșteri ale ratei dobânzii. De fapt, s-ar putea să determine chiar o schimbare către politici de relaxare pentru a sprijini descurajarea creșterii.

Problemele economice ale Chinei aduc o rază de speranță pentru investitorii globali

Imagine preluată de pe: bloomberg.com

Această perspectivă a inflației globale atenuate ar putea fi o rază de speranță în mijlocul luptei Chinei pentru a-și recapăta stabilitatea după valul de Covid-19. Factori precum scăderea pieței imobiliare și problemele din sectorul bancar umbrelă sunt susceptibili să mențină inflația sub control, restrângând cheltuielile și investițiile atât ale consumatorilor, cât și ale întreprinderilor.

Christopher Hiorns, manager de portofoliu la EdenTree Investment, subliniază că o China slăbită ar putea accelera vârful strângerii monetare. Mai mult, ar putea reduce cererea de mărfuri, temperând astfel inflația și permițând potențial economiilor occidentale să opereze la un ritm crescut.

Cu toate acestea, exportul deflației din China ar putea aduce și o încetinire în Asia și Europa. Acest lucru, în timp ce este benefic pentru deținătorii globali de obligațiuni și activele piețelor emergente, ar putea pune provocări pentru aceste regiuni.

Mai este de menționat că implicatiile deflației Chinei asupra consumatorilor majori precum SUA și alte țări partenere sunt susceptibile să fie modeste și temporare. Schimbările în achizițiile SUA de bunuri chineze și conflictul continuu din Ucraina care afectează prețurile mărfurilor sunt factori de luat în considerare.

În plus, măsurile suplimentare de stimulare inițiate de guvernul chinez ar putea contribui la atenuarea declinului economic și la stabilizarea prețurilor. Reducerea neașteptată recentă a ratei cheie de către Banca Populară a Chinei subliniază îngrijorarea tot mai mare cu privire la perspectiva economică în deteriorare.

Gary Dugan, directorul executiv de investiții la Dalma Capital Management Ltd., subliniază că slăbiciunea economiei Chinei și semnele deflației sunt atenuatori clari ai inflației globale. Cu toate acestea, el sugerează că autoritățile chineze probabil nu vor rămâne pasive în fața acestor provocări.

Sursă: bloomberg.com