Inflația în Europa înregistrează o scădere semnificativă

Inflația în Europa a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, oferind un posibil ajutor consumatorilor care se confruntă cu costuri mai mari pentru cheltuielile de zi cu zi. Rata anuală a inflației pentru luna septembrie a fost de 4,3%, în scădere față de 5,2% în august și marcând cel mai scăzut nivel din octombrie 2021, conform datelor furnizate de Agenția de Statistică a Uniunii Europene, Eurostat. Cu toate acestea, în ciuda acestui progres pozitiv, recentul creșteri a prețurilor la petrol ridică îngrijorări cu privire la perspectivele reducerii rapide a inflației la ținta Băncii Centrale Europene de 2%.

Acest text a fost tradus din engleză. Pentru a citi articolul original, accesați sursa originală.

Inflația scade la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în Europa. Oferă speranță, dar se prefigurează creșterea prețurilor la petrol

Fotografie de Martin Meissner la apnews

Inflația de bază scade mai mult decât era de așteptat

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale combustibililor și alimentelor, a înregistrat, de asemenea, o scădere mai semnificativă decât era anticipat de analiști, coborând de la 5,3% la 4,5%. Acest indicator este urmărit cu atenție de către BCE pentru a evalua tendința generală a inflației.

Jack Allen-Reynolds, economist-șef adjunct al zonei euro la Capital Economics, a comentat scăderea inflației de bază, afirmând: „Acest lucru întărește opinia noastră că BCE a terminat creșterea ratelor dobânzilor". Acesta a prevăzut că rata generală a inflației va scădea la 3,5% până la sfârșitul anului.

Comparație a inflației cu Statele Unite

Comparativ, în timp ce inflația în Statele Unite este mai scăzută, o măsură urmărită îndeaproape de Rezerva Federală a arătat o accelerare în august la 3,5% în ritm anual, față de 3,4% în iulie, în principal din cauza creșterii prețurilor la benzină.

Scăderea prețurilor la energie, persistența inflației alimentare

Între timp, prețurile la energie în zona euro au scăzut cu 4,7% în septembrie, în timp ce inflația prețurilor alimentare a rămas la un nivel ridicat, de 8,8%.

Variabilitatea inflației în economiile zonei euro

În ceea ce privește țările individuale din zona euro, citirile inflației au variat. Rata anuală a inflației din Germania a scăzut la 4,3% în septembrie față de 6,4% în luna anterioară, în timp ce rata inflației din Spania a crescut la 3,2% față de 2,4%. Economiștii au avertizat că scăderea semnificativă a inflației în Germania a fost într-o anumită măsură exagerată datorită unei anomalii statistice legate de încheierea unui bilet de transport subvenționat și a unui subsidii pentru combustibil în septembrie 2022, care au inflaționat prețurile pentru consumatori în acea lună.

Răspunsul BCE la inflație

Ultimele date privind inflația urmează unei serii de creșteri rapide a ratelor dobânzilor de către BCE, cu rata sa de dobândă pentru depozite atingând un maxim istoric de 4% în această lună, față de minus 0,5% în iulie 2022. Președinta BCE, Christine Lagarde, a menționat că menținerea nivelurilor ratelor dobânzilor pentru o perioadă extinsă ar putea contribui semnificativ la atingerea țintei de inflație a băncii de 2%, un obiectiv așteptat să fie atins până în 2025.

Impactul inflației ridicate

Inflația ridicată a afectat economia europeană, deoarece creșterea prețurilor erodează puterea de cumpărare a consumatorilor, determinând reduceri la cheltuielile pentru alte bunuri și servicii. Creșterea economică s-a blocat, iar indicatorii sugerează o posibilă scădere în trimestrul curent.

Această inflație a fost declanșată de redresarea economică globală din pandemia de COVID-19, care a dus la perturbări în lanțurile de aprovizionare și la penurii de materii prime. Situația s-a înrăutățit cu invazia Rusiei în Ucraina, determinând creșterea prețurilor la energie din cauza reducerii de către Moscova a aprovizionării cu gaze naturale către Europa.

În timp ce problemele din lanțul de aprovizionare și prețurile la energie s-au temperat, inflația continuă să afecteze diverse sectoare ale economiei, cu prețuri mai mari pentru servicii precum tunsorile și șederile la hotel. Muncitorii au căutat salarii mai mari pentru a compensa scăderea puterii lor de cumpărare.

Echilibrul pentru BCE

Strategia BCE de a combate inflația a implicat creșterea ratelor dobânzilor pentru a descuraja împrumuturile pentru cheltuieli majore, cum ar fi locuințele sau extinderea afacerilor. Cu toate acestea, ratele dobânzilor mai mari pot afecta și creșterea economică, prezentând o echilibrare delicată pentru banca centrală.

Mulți economiști cred că BCE probabil și-a încheiat majorările ratelor sale, cu excepția unor circumstanțe neprevăzute care ar împiedica noi scăderi ale inflației. Un factor potențial care ar putea influența această perspectivă este o creștere susținută a prețurilor la petrol, care au crescut recent în urma reducerilor de producție ale principalilor producători de petrol, Arabia Saudită și Rusia.

Sursă: de DAVID MCHUGH la APnews